woensdag 17 september 2014

Kijken naar televisiekijkers.





















Kijken naar mensen die televisie kijken. De Engelse variant van ‘Thuis Voor De Buis’ schijnt een grote hit te zijn in Groot-Brittannië. Televisiekijkend Nederland is iets minder enthousiast over televisiekijkend Nederland.

Vorige week zag ik het RTL programma voor het eerst. Zoals bij vele andere reality programma’s, kwam bij wederom de volgende vraag naar boven: ‘Wat is hier het praktisch nut van?’ Als je erover na gaat denken en het programma aan iemand anders uit gaat leggen, zal je vanzelf merken hoe achterlijk het klinkt. Na al die flauwe meuk die al op televisie te zien is, zit ik helemaal niet te wachten op de ‘ongezouten’ meningen van televisiekijkend Nederland. Tenminste, in hoeverre je de meningen ongezouten kunt noemen.

Een ongezouten mening is spontaan, impulsief en recht voor zijn raap. De cast van ‘Thuis Voor De Buis’ is alles behalve ongezouten. De deelnemers van het programma zijn stereotypes van stereotypes. Van een eco-hippie gezin tot een bejaarde tweeling, iedereen zit erin. En dan noemen ze de deelnemers willekeurig. Willekeur is ver te zoeken in de keurige selectie. Zelfs de meningen staan volgens mij gewoon in een script. Net als acteurs zitten de stereotypes in een soort rollenspel.

Televisiekijkend Nederland kijkt naar televisiekijkend Nederland. Wat een afgang, wat een niveau, wat een debacle. Je speelt in je eigen inception. Mensen die voor de tv zitten, kijken naar mensen die voor de tv zitten. En die mensen kijken ook weer naar mensen die voor de tv zitten en ga zo maar door. Nee. Ga zo alsjeblieft niet door. Gezouten, ongezouten en nu opzouten met die onzin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten