vrijdag 13 juni 2014

Second Screen Syndroom.























Het aantal schermen in huis is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. We spreken over inches en pixels alsof we nergens anders meer naar kijken. Zijn we verslaafd? Krijgen we daadwerkelijk vierkante ogen? Heel cliché gezegd, verandert onze wereld en ons visuele zintuig in een digitaal uitzicht.

Ons uitzicht is staren, staren en nog eens staren. We staren ons een ongeluk. En mensen hebben niet genoeg aan één uitzicht. Ze willen alles zien en het liefst tegelijkertijd. Dit noemt men ook wel ‘second screen’. Als je dit begrip in de jaren 90 op tafel gooide, kreeg je vast reacties als ‘Dat is toch als je twee televisies thuis hebt?’ of ‘Nee, ik heb alleen een televisie. Computer heb ik niet nodig.’

Helaas betekent second screen iets anders. En eigenlijk hebben we het tegenwoordig niet eens meer over second screen. Third screen is het nieuwe second screen. Met je telefoon in je linkerhand, de afstandsbediening in je rechterhand en je tablet op schoot, zit je voor de televisie. Je kijkt afwisselend naar de verschillende schermen. Net als horen zonder te luisteren, kijk je voortdurend, maar je ziet nauwelijks.

Een ondenkbaar en bizar tafereel voor iemand uit de jaren 90.

Mijn klasgenoot Sten houdt ook een blog bij. Een blog over ‘Generatie Mobiel’. Ook hij heeft een blogpost online gezet over het second screen fenomeen. Check hier zijn blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten