dinsdag 26 augustus 2014

De haarscherpe beleving.

Haarscherp beeld is een eigenschap van de moderne televisie die vanzelfsprekend is geworden. We kijken er niet meer van op. Niet alleen live beelden, maar ook geanimeerde en gemanipuleerde beelden lijken zó echt, dat het haast eng wordt. Maar hoe maken wij als mensen nog onderscheid tussen echte beelden en datgene wat nep is? En kunnen wij tegenwoordig nog überhaupt verschil zien tussen hetgeen wat op televisie te zien is en hetgeen wat je waarneemt op straat en in de natuur.

Allemaal best bizar als je er langer over gaat nadenken. En het televisiebeeld van vandaag de dag ís ook bizar. Naast Full HD schermen bestaan er sinds enige tijd Ultra HD schermen. Schermen waarbij de pixels gewoonweg niet te zien zijn. Animaties, manipulaties en andere trucages zorgen, in combinatie met het Ultra HD scherm, voor een ultra realistische ervaring voor het oog.

Het volgende filmpje van LG, dat voor velen misschien al bekend is, laat zien hoe je het menselijk oog voor de gek kan houden. Geen optische illusie, maar gewoon een klein voorproefje van Ultra HD in de vorm van een prank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten