woensdag 14 mei 2014

Het eindeloze jachtseizoen.

















Het is ondertussen al meer dan tien jaar geleden dat het programma te aanschouwen was op de Nederlandse televisie. Idols, nu misschien beter bekend als Idols 1, was het meest populaire programma dat wekelijks op de zaterdagavond te zien was op RTL. Een avondvullend programma waarbij allemaal ‘gewone mensen’ met gewone hobby’s en gewone banen gewoon auditie kwamen doen, omdat ze gewoon van zingen houden, omdat ze gewoon beroemd willen worden of omdat ze met hun gewone gezicht op televisie willen komen. 

Helaas bleef het niet bij Idols 1. Inderdaad. Helaas. Want ondertussen zijn we meer dan tien jaar verder en zijn er zoveel varianten en vervolgen bedacht op Idols 1 dat het ‘gewoon’ niet meer leuk is. Je zou haast kunnen stellen dat na Idols 1 het officiële en spreekwoordelijke jachtseizoen van talent, ook wel talentenjacht genoemd, werd geopend. Maar de jacht bleef niet bij één seizoen. Een complete televisiegids vol aan talentenjachten op pak en beet, circa te veel zenders werd zodanig uitgemolken dat juryleden het overtuigende ‘je bent door’ vervingen door ‘oké, je bent door.’ Daarnaast smeten juryleden nog met professionele termen als 'performance', 'attitude' en 'choreo', maar dat even terzijde. 


Nederland kwam in de ban van het vervloekte syndroom van talentenjacht. Een heuse talentenepidemie verspreidde zich over diverse omroepen en de jacht/zoektocht hield maar niet op. Een lopende band aan audities volgde met kandidaten die plankenkoorts hadden, een plank voor hun kop hadden of gewoon volledig de plank missloegen.

Aanschouw nu toch die ene bewuste auditie. De auditie waarbij een ‘gewone mens’ op de daarvoor bestemde stip, ster of discovloer gaat staan en met een lichtelijk sarcastische en geërgerde stem zegt: ‘Nu is het gewoon helemaal, hartstikke genoeg geweest.’ Die gewone mens zal niet alleen de boeken, maar ook YouTube ingaan als de laatste deelnemer van de laatste auditie van den laatste jacht der talenten ooit. De gewone mens had gedaan wat nodig was om eventuele toekomstige, nog slechtere, uitgemolken varianten van het ooit zo geweldige succesprogramma Idols 1 te voorkómen. Talentenjacht kwam aan haar eind door het jachtgeweer van de gewone mens. 

Het eindeloze jachtseizoen kon eindelijk worden afgesloten en alle andere gewone mensen konden weer gewoon verder gaan met hun gewone hobby’s en hun gewone banen. ‘Idols 26’, ‘The Voice Kids Extreme Deluxe Edition’, ‘Best Sing/Sang/Songwriter/componist’, ‘So You Think You Can Dance Like Oh My Gawd’, Hollands Got Some Talent Left’, XIV Factor en ‘Everybody Dance Now And Then’ zijn varianten op Idols 1 die hopelijk nooit op televisie zullen komen. Na meer dan tien jaar is het niet meer leuk. Na meer dan tien jaar kent Nederland wel genoeg talent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten